تعمیر گیربکس اتوماتیک پرشیا یکی از موضوعات بسیار مهمی هست که برای رفع ایرادات آن باید به تعمیرکاران حرفه‌ای و البته مجاز در این زمینه مراجعه کرد. گیربکس‌های اتومات نسبت به دیگر گیربکس‌ها دارای حساسیت بسیار بالایی هستند و باید از آنها استفاده‌های اصولی صورت گیرد تا استهلاک بالایی روی آن پیاده نشود. زمانی که گیربکس با مشکل مواجه می‌شود، باید در سریعترین زمان ممکن آن را به یک تعیرگاه مجاز سپرد تا بررسی‌های لازم روی آن اعمال و تعمیر شود. در این مطلب رایج‌ترین مشکلات گیربکس اتوماتیک پژو پارس را برای شما عزیزان مطرح خواهیم کرد.

آشنایی با خودروی پژو پارس

پژو پارس یکی از خودروهای تولید ایران خودرو است که می‌توانیم بگوییم چهره‌ای تغییر یافته از ۴۰۵ به شمار می‌آید. این خودرو که تاکنون مدل‌های زیادی از آن به بازار ارائه شده است، اولین بار در سال ۷۹ به عنوان اولین خودروی لوکس در بازار ایران معرفی شد. در سال‌های اول با نام پرشیا یا پارس شناخته شد و پس از مدتی با نام جدید پارس ای.ال.ایکس طراحی و به بازار ارائه شد. البته خیلی تفاوتی با مدل‌های قبلی نداشت، اما موتور قوی و پرقدرتی را روی آن قرار داده بودند.

پژو پارس دارای وزنی مابین ۱۱۰۰ تا ۱۵۵۰ کیلوگرم هست. سپر جلو و عقب آن از نوع تزریقی بوده و محافظ جانبی تمام ‌بدنه را با کمک یک زه نقره‌ای‌ رنگ فرا گرفته است. نور چراغ‌های ترمز این ماشین کاملاً خیره کننده است. به صورت متداول موتور پژو پارس به شکل ۴ سیلندر خطی با کلاس معمولی و ۱۶ سوپاپ تولید خواهد شد. یکی از پر طرفدارترین مدل‌های پژو پارس با گیربکس اتوماتیک است که این روزها بسیاری از افراد سعی دارند که این خودرو را خریداری کنند.

خودرو پژو پارس

جدول مشخصات فنی پژو پارس

نوع موتور

TU5

حجم موتور

1587 سی سی

حداکثر سرعت

180 کیلومتر در ساعت

گیربکس

4 سرعته اتوماتیک

حداکثر قدرت

105 اسب بخار در 5800 دور بر دقيقه

حداکثر گشتاور

142 نيوتن متر در 4000 دور بر دقيقه

تعداد سیلندر

4 سیلندر خطی

اگر گیربکس اتوماتیک خودرو شما دچار مشکل شده است یا نیاز به تعمیر دارد، با تیم حرفه ای مجموعه ما در تماس باشید.

تماس با متخخصین گیربکس سان:

گیربکس سان، همیشه در کنار شما تا مطمئن سفر کنید…

انواع گیربکس خودروی پژو پارس

گیربکس‌ خودرو پژو پارس در دو نوع دستی و اتوماتیک تولید می‌شود. تفاوت این دو گیربکس، میزان قدرت موتور و اتلاف انرژیشان است؛ به‌طوری که گیربکس‌های اتوماتیک از قدرت موتور بیشتری برخوردار هستند و همین امر باعث مصرف انرژی بیشتر توسط خودرو پژو پارس اتوماتیک می‌شود.

پژو پارس اتومات

رایج‌ترین مشکلات گیربکس اتوماتیک پژو پارس

تعمیر گیربکس اتوماتیک پرشیا زمانی که علائم و مشکلات زیر را از خود بروز می‌دهد، بسیار جدی خواهد شد. این علائم را جدی بگیرید و در کوتاه‌ترین زمان ممکن خودروی خود را به یک نمایندگی مجاز تعمیرات ببرید.

  • دنده از جای خود خارج می‌شود.
  • اتومبیل صدای وزوز، ناله یا کوبش در زمان خلاصی را دارد.
  • خراب شدن پمپ روغن گیربکس اتوماتیک که سبب سوختن صفحه کلاچ می‌شود.
  • عدم تعویض دنده گیربکس با افزایش سرعت و گیر کردن در دنده یک.
  • بوی سوختگی احساس می‌شود.
  • خراب شدن شیر برقی‌ها که باعث اخلال و خرابی در سیستم فشار روغن خودرو می‌شود.
جلوی پژو پارس
  • چراغ اخطار موتور اتومبیل روشن خواهد شد.
  • خارج شدن سلکتور از تنظیم که ممکن است به علت کثیفی پین‌ها این باشد.
  • گاز هرز خوردن گیربکس ماشین در حالت D.
  • احساس لرزش در جعبه دنده به وجود می‌آید.
  • اتومبیل گیربکس را درگیر نخواهد کرد یا اینکه به صورت کلی حرکت نمی‌کند.
  • کیپ شدن صافی گیربکس اتوماتیک.
  • وجود سطح پایین روغن گیربکس، یا اینکه دچار نشتی می‌شود.
پشت پژو پارس

سرویس و نگهداری از گیربکس اتوماتیک پژو پارس

گیربکس اتوماتیک پژو پرشیا با توجه به انتقال گشتاور موتور با کمک جریان روغن گیربکس و البته ساختار هیدرو الکترومکانیکی که دارا است، نسبت به دیگر خودروهایی که دارای دنده‌های دستی هستند، مراقبت و حساسیت بالایی را می‌طلبد. با توجه به این موضوع همیشه موارد زیر را رعایت کنید:

  • اگر روغن گیربکس اتوماتیک پژو پارس نشتی کرد یا پایین آمد حتماً پیگیر علت آن شوید.
  • بررسی مایع انتقال پژو پارس را سر وقت انجام دهید؛ زیرا هر ۴۵۰۰۰ کیلومتر یا به عبارتی هر سه سال یکبار لازم است که عوض شود.
  • روغن گیربکس اتوماتیک پژو پرشیا را در بازه‌هایی که معین است، حتماً تعویض کنید
گیربکس اتوماتیک پژو پارس
گیربکس پژو پارس

هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک پژو پارس

گیربکس‌های اتوماتیک با توجه به سیستم مکانیکی و رایانه‌ای خاصی که دارا هستند، هزینه‌های زیادی را می‌توانند روی دست مالکان خودرو بگذارند. از این رو می‌توانیم بگوییم هزینه‌ای که برای تعمیر گیربکس اتوماتیک پژو پرشیا باید پرداخت کنید، ممکن است از هزینه تعمیر موتور هم بیشتر شود؛ البته این امر بستگی به میزان خرابی آن دارد. با توجه به این موضوع بهتر است با مشاهده هر کدام از علائمی‌که پیش‌تر آنها را بیان کردیم، برای تعمیر گیربکس اقدام کنید و انتظار این را نداشته باشید که این علائم به صورت ناگهانی از بین بروند و آنها را مشکلاتی جدی تلقی کنید؛ زیرا در غیر این صورت باید متحمل خسارت بسیار زیادی شوید.

سخن پایانی

همانطور که در این مطلب هم متوجه شدید گیربکس‌های اتوماتیک پژو پرشیا بسیار حساس هستند و نیاز به رسیدگی‌های لازم را دارند؛ بنابراین اگر خودروی شما با هر کدام از مشکلاتی که در این مطلب به آنها پرداخته شد مواجه شد، به یکی از نمایندگی‌های مجاز برای تعمیر مراجعه کنید. در صورتی که در این زمینه سوالی داشتید می‌توانید با مشاوران ما در Gearboxsun ارتباط برقرار کنید.

سوالات متداول

 بر اساس توصیه شرکت سازنده این خودرو، به صورت میانگین هر ۲000۰ تا ۴۵ هزار کیلومتر و البته با توجه به شرایط رانندگی و دمای هوا این سرویس‌ها باید انجام شود.

 فشار روغن، خرابی دنده‌ها و… می‌تواند یکی از عوامل اصلی این موضوع باشد.

2 دیدگاه در “تعمیر گیربکس اتوماتیک پژو پارس

  1. Mehrad Safavi گفت:

    سلام وقتتون بخیر
    میخواستم ببینم موتورشویی باعث آسیب به گیربکس اتوماتیک پژو پارس میشه یا نه

    1. manager.kh گفت:

      سلام.
      خیر بطور عمومی چنین اتفاقی نمیافته.
      البته این موضوع به نحوه شستن موتور، سرد و گرم بودن موتور و اصول شستن صحیح بستگی داره اما در بدترین حالت باعث ورود آب به قسمت‌های الکتریکی گیربکس اتوماتیک مثلسلکتور میشه که باعث نمایش اشتباه تعویض دنده‌ها تو پشت آمپر میشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *